Hyllning till Lena Johansson på 70-årsdagen!!!

  • 12 jun 2024

image: Hyllning till Lena Johansson på 70-årsdagen!!!

Idag är det ingen vanlig dag, för idag fyller vår kära simmarvän Lena Johansson 70 år! Lena, en trogen mastersimmare, vän och kollega, betyder oerhört mycket för oss alla.

 

Lena har under alla år varit en trygg och pålitlig medlem i vår förening. Hon är plikttrogen, träningsvillig, noggrann och alltid engagerad. Oavsett om det handlar om att förbereda bassängen inför ett simpass eller att hoppa in och hjälpa till med de små när en instruktör är sjuk, så är Lena alltid redo. Dessutom spelar hon en viktig roll som styrelsemedlem i föreningen.

Men vem är Lena egentligen? Hur började hennes passion för simningen? Här är några saker ni kanske inte visste om henne:

"Jag var nio år när jag gick i simskola. Jag blev underkänd på simprovet för 25 meter (i en 12,5 meter bassäng) på hösten i tredje klass, vilket ledde till att jag fick simundervisning varje vecka hela läsåret. Simklubben skickade en inbjudan till SUM-SIM till skolorna. I början av SUM-SIMs historia hade man lokala tävlingar i klubbarna, som sedan skickade de bästa till regionsfinaler utan kvaltider. Alla segrare i regionsfinalerna, plus några med de bästa tiderna, gick vidare till riksfinalen. Totalt deltog 12 simmare i varje gren och åldersklass. Riksfinalen simmades alltid i Gävle till en början. Det fanns sex banor, så det blev två seedade heat. Detta var när jag gick i fjärde klass. Jag hade lärt mig att dyka sommaren innan. Jag och en annan tjej fick komma till regionsfinalen på 50 meter bröstsim. Klubben var Hofors AIF, numera Sim 77 Hofors. Efter första året stängde de gamla badhuset, och det blev nio månaders uppehåll innan den nya simhallen öppnade, dock försenad. Jag var bröstsimmare, liksom de flesta i klubben. Det förändrades lite när vi fick en riktig tränare efter något år. 50 meter simmades bara av ungdomar upp till 14 år, fjärilssim upp till 16 år. Sedan blev 100 meter den kortaste distansen och bröstsim var mest 200 meter, vilket blev min specialitet med bästa tid på 3:06. Jag gick över till ryggsim på slutet."

"2003 och 2004 var mina bästa masterår. Maggan och jag deltog i både EM och VM de åren. Jag började simma master 2000 när jag flyttade från Gusum till Söderköping. (Annika började ungefär samtidigt)."

"Jag gick nybörjarkurs i orientering samma år som jag började simma. Jag gick vilse på en träning och kom för sent till simningen. Jag lovade mig själv att jag skulle börja orientera när jag slutade simma, och så blev det efter ett par år i Gusum. Jag började tävla i orientering 1984. Det är fortfarande roligt, även om loppen inte alltid blir så bra. Men med dagens teknik kan man se hur man sprungit och jämföra med andra, vilket gör att man alltid hittar något man gjort bra."

Lena, du är en inspiration för oss alla med din otroliga historia och ditt engagemang. Vi är så tacksamma för allt du gör och för att få ha dig som en del av vår gemenskap. Grattis på 70-årsdagen!